![cerrahi-tedaviler cerrahi-tedaviler](https://inegoldis.com.tr/wp-content/uploads/2023/08/cerrahi-tedaviler-800x570.jpg)
Diş hekimliğinde belirli bir tecrübe ve birikim gerektiren tedaviler arasında yer alan cerrahi tedaviler, komplike vakalarda diş hekimleri tarafından uygulanan işlemlerdir. Cerrahi uygulamalar, günümüzde lokal anestezi veya sedasyon yöntemi ile daha acısız ve kolay şekilde yapılabilmektedir.
Cerrahi Tedaviler Nelerdir?
Yirmilik Diş Çekimi
Yirmi yaş civarında çıkan bu dişler toplamda 4 tanedir. Çoğu yirmilik diş, çıkış zamanlaması nedeniyle diğer diş köklerine zarar vermekte, bazen de gömülü olarak diş eti içerisinde kalabilmektedir. Zamanla ağrıya ve diğer dişlere zarar vermeye başlayan bu dişler, lokal anestezi altında cerrahi müdahale ile çıkarılarak bölgede oluşabilecek komplikasyonların önüne geçilmektedir.
Sinüs Lifting
Üst çene azı diş bölgesinde oluşan boşluklar için o bölgeye implant uygulaması yapılmak istendiği ve yeterli kemik yoğunluğunun olmadığı durumlarda gerçekleştirilen sinüs yükseltme operasyonlarına sinüs lifting denir. Açık ve kapalı olarak iki şekilde yapılır. Kemik yüksekliği 3-4 mm altındaysa daha yoğun kemik oluşumu için genelde açık teknik, 5 mm’den fazla ise kapalı teknik uygulanmaktadır. Yapılan operasyon sonrası implant yerleşimi için 3-5 ay kadar beklenmesi gerekmektedir.
Çene Cerrahisi
Alt ve üst çenede meydana gelen anatomik rahatsızlıkların cerrahi yöntemlerle tedavi edilmesi ile ilgilenen diş hekimliği dalına çene cerrahisi denmektedir. Çoğu zaman çenenin fazla önde olması veya geride olması gibi problemler çene ameliyatları ile düzeltilerek hastanın daha konforlu bir yaşama adım atması sağlanır.
Kist Operasyonları
Diş eti ve yumuşak dokularda enfeksiyon nedeniyle meydana gelen ve içerisinde iltihap barındıran şişlikler çene kisti operasyonları ile alınmaktadır. Bu kistler, lokal anestezi altında ağrısız şekilde alınmakta; hasta herhangi bir acı duymamaktadır.
İmplant Tedavisi
İmplant tedavisi, günümüzde en sık yapılan cerrahi operasyonların başında gelmektedir. Yapay diş kökleri, doğal dişlerin görevini görecek şekilde eksik olan bölgelere yerleştirilir. Bu operasyonlarda hasta hafif bir baskı hisseder ancak ağrı hissetmez. Diş eksikliklerinde güvenli ve uzun ömürlü bir çözümdür.
All On Four Uygulaması
Bu teknik, tam dişsizlik yaşayan hastalarda dört ya da altı implant üzerine sabit protezin yerleştirilmesi işlemidir. Kişiye özel sabit protez aynı gün implantların üzerine yerleştirilebilmektedir. Hasta, bu tedavi ile çiğneme ve konuşma fonksiyonlarını geri kazanarak kalıcı bir yaşam konforu elde eder.
Kron
Kron kaplama işlemi zamanla diş formunda meydana gelen kısmi görsel ve işlevsel bozuklukları gideren protezlerdir. Belli bir aşındırma ve küçültme işlemi sonrası alınan ölçüye uygun, ısırmaya dayanıklı kronlar üretilerek diş yüzeyine yapıştırılır. Böylece dişler dışarıdan gelen zararlara karşı korunarak estetik bir görünüm elde edilir. Bazı durumlarda kanal tedavisi sonrası zayıflayan dişleri güçlendirmek amacıyla da yapılmaktadır.
Köprü
Köprü diş uygulaması, diş eksikliği olan bölgeye yerleştirilen zirkonyum, porselen veya seramikten yapılan yapay dişin iki veya daha fazla krondan tutunarak sabitlenmesidir. Bakımı aksatılmadığında uzun yıllar kullanılarak doğal dişin görevlerini yerine getirir.