0553 761 74 77
info@inegoldis.com
İnegöl - Bursa

Çocuk Diş Hekimliği

cocuk-dis-hekimligi

Çocuk diş hekimliği, 0-13 yaş arası çocukların ağız ve diş sağlığı tedavileriyle ilgilenen ve oluşabilecek problemlerin önüne geçmek amaçlı koruyucu uygulamalar yapan bir diş hekimliği dalıdır. Bu kapsamda çürük, dolgu, diş eti hastalıkları, diş travması tedavileri en sık yapılan uygulamalardır.

Çocuk diş hekimliği, aynı zamanda çocukların hekim korkularını yenmelerine, ağız ve diş sağlığı bakımını rutin olarak yapmalarına yönelik alışkanlıkları da kazandırmayı hedefler. Çocukların küçük yaşlarda bu alışkanlığı kazanması ilerleyen yaşlardaki muhtemel birçok diş problemini önlemiş olur.

Süt Dişleri

Çocuklarda 20 adet süt dişi bulunmaktadır. Bu dişler, çocukların en iyi şekilde beslenmesi ve düzgün biçimde konuşmasını sağlar. Bu dişlerin diğer bir görevi ise sonradan çıkacak olan kalıcı dişlerin yerini hazırlamaktır. Süt dişlerinin erken dökülmesi veya çekilmesi, kalıcı dişlerin çıkış pozisyonunu etkilemekte; ortodontik problemlere neden olmaktadır. Çocuk diş hekimliğinde çocukların süt dişleri takip edilmekte, buna göre koruyucu önlemler alınmaktadır.

Koruyucu Uygulamalar Nelerdir?

Koruyucu diş hekimliği uygulamaları, çocukların fiziksel ve duygusal gelişimine katkı sağlayarak çiğneme, konuşma ve estetik fonksiyonlarını ele alarak ileride oluşabilecek daha ciddi ve maliyetli problemleri engeller. Bu nedenle bireylerin, çocuklarını erken yaşta diş hekimine götürmesi oldukça önemlidir.

Fissür Örtücüler

Çocuklarda beslenmeye bağlı olarak zamanla diş yüzeylerinde ince çatlaklar oluşur. Oluşan çatlakların arasına zamanla yerleşen artıklar çürüklere neden olmaktadır. Flor uygulaması, oluşan bu çatlaklara artıkların birikmesini önlemek amacıyla yapılan doldurma işlemidir.

Flor Uygulaması

Flor, çürüklerin ilerlemesini durduran çatlakları gideren kimyasal bir maddedir. Bu uygulamada diş yüzeyleri florla desteklenerek çürüklere karşı koruyuculuk artırılır.

Yer Tutucular

Süt dişlerinin erken dökülmesiyle oluşan boşluklar diğer dişlerin kaymasına neden olabilir, bu gibi durumlarda yer tutucular ile dişlerin kayması önlenerek çıkacak olan kalıcı dişlerin yeri korunur.

Diş Travmaları

Diş travmaları, dişlerin yapısal formunda kırık veya diğer nedenlere bağlı oluşan hasarları gidermek amacıyla yapılan dolgu benzeri tedavileri kapsar.

Çocuk Diş Hekimliğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Çocuklarınızın diş fırçalama ve diş ipi kullanma alışkanlıklarını erken yaşta kazandırın.
  • Çocuklarınızı düzenli olarak diş hekimine götürün.
  • Çocuklarınızın ağız ve diş sağlığını etkileyebilecek faktörleri (örneğin, şekerli yiyecekler ve içecekler) sınırlayın.
  • Çocuklarınızın diş sağlığını korumak için 6 ayda bir diş hekimine götürün.

Çocuk diş hekimliği, çocukların sağlıklı ve güzel dişlere sahip olmaları için çok önemlidir. Çocuklarınızı düzenli olarak diş hekimine götürerek onların diş sağlığını koruyabilir ve diş problemlerini önleyebilirsiniz. Sizleri ve en değerli varlıklarımız olan çocuklarınızı en yakın zamanda kliniğimize bekliyoruz 😊