0553 761 74 77
info@inegoldis.com
İnegöl - Bursa

Diş Eti Hastalıkları

dis-eti-hastaliklari

Diş eti hastalıkları günümüzde en yaygın hastalıkların başında gelmektedir. Diş eti hastalıklarında erken teşhis oldukça önemlidir. İleri evreye taşınmamış bir diş eti hastalığı etkili yöntemlerle kısa sürede tedavi edilebilir.

Diş Eti Hastalığı Neden Olur?

  • Genetik Faktörler
  • İlaç Kullanımı
  • Diş Fırçalamama
  • Yetersiz Ağız Hijyeni
  • Hormonal Değişiklikler
  • Sigara
  • Alkol
  • Stres

Diş eti hastalıkları gingivitis ve periodontitis olarak iki ana bölüme ayrılır.

Gingivitis

Diş eti iltihaplanmasının ilk evresi olarak adlandırılan bu aşamada dişlerde renk değişimi, hassasiyet, kanama ve şişlikler görülür. Düzenli diş fırçalaması ve diş taşı temizliği yaptırmama gibi nedenlerle diş yüzeylerinde oluşan tartar ve plaklar diş etlerine zarar vermeye başlar.

Periodontitis

Gingivitis tedavi edilmediğinde oluşan ve diş eti iltihabının ileri seviyesi olarak adlandırılan bu aşamada iltihap diş köküne doğru yayılır. Bunun neticesinde diş eti çekilmesi, dişlerde sallantı ve diş kaybı görülebilir.

Diş Eti Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

  • Kötü ağız kokusu
  • Diş etlerinde çekilme
  • Diş etlerinde kanama
  • Şişkinlik ve iltihap
  • Birbirinden uzaklaşan dişler

Diş Eti Hastalıkları Nasıl Tedavi Edilir?

Diş eti hastalığı ilk muayenede çekilen röntgen ve tetkikle belli olur. Hekim burada tüm durumları bir arada değerlendirerek tanıyı koyar ve tedavi sürecini açıklar. Eğer hasta gingivitis aşamasında ise cerrahi olmayan yöntemler ile ilerlenir. Bu noktada hastaya özel tedaviler uygulanır. Ultrasonik cihazlar yardımı ile diş taşı temizliği yapılarak tartar ve plak diş etlerinden uzaklaştırılır. Hasta diş fırçalama, gargara ve diş ipi kullanımı ile kısa sürede sağlığına kavuşabilir.

Kişide yapılan muayene sürecinde periodontitis evresi gözlemlenir ise hekim bu aşamada cerrahi prosedürleri uygulayabilir. İleri seviye tedaviler gerektiren periodontitis; doku greftleme, flep operasyonları, cep küçültme, kemik yoğunluğu artırma, küretaj gibi cerrahi operasyonları gündeme getirir. En doğru plan, kişiye özel değerlendirme sonucu ortaya çıkmaktadır. Periodontitis aşamasında gingivitise göre iyileşme süreci daha uzun olmaktadır.

 

Diş Taşı Temizliği

Diş ve diş eti yüzeylerinde bulunan plak ve tartarların ultrasonik cihazlar yardımı ile kazınarak diş yüzeylerinden uzaklaştırılması işlemine denir. Derin temizlik gerekmeyen durumlarda anestezi yapılmadan ağrısız şekilde uygulanabilmektedir.

Küretaj

Derin temizlik uygulaması olarak adlandırılan bu işlemde enfeksiyonlu dokular lazer yardımı ile temizlenerek sağlıklı dokulardan uzaklaştırılır. İltihap içeren dokuların diş etlerinden ayrılması sonrası sağlıklı doku gelişimi tetiklenerek yeni dokuların çıkması sağlanır.

Doku Greftleme

Diş eti çekilmesinin yoğun olduğu diş köklerinde sağlıklı doku oranını artırmak amacıyla üst damak kısmından alınan sağlıklı dokuların cerrahi yöntemle diş eti çekilmesi olan bölgeye yerleştirilmesi işlemidir. Bu sayede diş eti çekilmesi azalarak sağlıklı doku oluşumu tetiklenir.

Flep Operasyonu

Diş eti iltihabının ileri seviyesinde gerekli olan flep operasyonu, diş eti ceplerinde oluşan bakterilerin temizlenmesi amacıyla diş etleri sıyrılarak diş köklerinde derinlemesine yapılan cerrahi temizlik uygulamasıdır. Temel amaç, diş eti ceplerinde oluşan şişlik ve hassasiyet sorunlarını kesin bir şekilde çözüme kavuşturmaktır. Flep operasyonu sonrasında 3-4 haftaya yakın iyileşme süreci gerekmektedir.

Diş Eti Hastalıklarından Nasıl Korunulur?

Düzenli olarak 6 ayda bir diş hekimi kontrolüne gitmek çok önemlidir. Çünkü teşhisin ilk evrelerinde tedavi daha kolay ve hızlı tamamlanacaktır. Günde 2 kez diş fırçalamak, yemeklerden sonra diş ipi kullanıp gargara yapmak da oldukça önemlidir. Sağlıklı diş eti dokuları için sigara, alkol ve yoğun şekerli yiyeceklerden uzak durmak da büyük fayda sağlayacaktır.